Kdo by nemiloval chuť právě upečeného křupavého chleba. A co teprve když je připravený z poctivých domácích surovin. Sbíhají se vám sliny? Co se raději pustit do stavby vlastní pece na chléb? Při troše šikovnosti zvládnete stavbu pece na chléb za pár korun i svépomocí.

Hliněná pec na chléb

Tradičním materiálem, který je pro stavbu pece jako stvořený, je hlína. Z hlíny si pec uplácáte poměrně rychle a levně, a chléb, pizzu i maso z takové pece bude opravdovou lahůdkou. Jídlo připravené v takové peci má nezaměnitelnou chuť, které holdují i skuteční gurmáni a kuchařští profesionálové. Chcete-li příklad, pak je tu například Jamie Oliver, známá anglická hvězda z show o vaření, který kouzlu pece na chleba zcela propadl.

Cihlová pec na chléb

Pokud vás představa plácání z hlíny příliš nenadchla a preferujete modernější stavební postupy, pak můžete zkusit stavbu pece na chleba z cihel či šamotových tvarovek, které dokonce můžete zakoupit i ve stavebnici přímo určené pro stavbu pece. Za krátký čas a stále poměrně nízké náklady tak díky této variantě získáte funkční a originální doplněk zahrady, jaký dnes zdaleka nemá každý.

Kde postavit pec

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, pec je potřeba postavit na podstavec, aby byla dobře dostupná pro manipulaci s jídlem a pohodlně se v ní peklo. Z tvarovek, cihel či kamenů tedy nejprve musíte vytvořit sokl, na kterém budete pec budovat.

Stavba pece

Stavbu pece zahájíte stavbou jádra, které mohou tvořit například šamotové cihly, ale také klasičtější hlína, která se v tomto případě nanáší na formu vymodelovanou ze směsi mokrého písku a hlíny. Vstup do pece je pak vhodné vyzdít cihlami za pomoci dřevěné formy. Vnitřní stěna pece by měla alespoň den vysychat. Po této době písek vyberete.

Následně je potřeba vytvořit další izolační vrstvy pece. Tradiční hmotou je cob, což je směs jílu, slámy a písku, která dává vzniknout esteticky velmi poutavým starobylým pecím. Takovouto hmotu můžete vytvořit mícháním pomocí techniky, ale třeba i zpracováním pomocí šlapání bosýma nohama.

Komín

Komín pece můžete vytvořit z prefabrikovaných tvarovek, nebo tradičněji z hliněných hadů namotaných dokola na formu z kartonu. Vnější plášť pak můžete pak navíc dále zdobit, například mozaikou ze střepů či kamenů nebo kovanými dekoračními prvky.

Topení v peci

Dříve než v peci poprvé zatopíte, nechte celou stavbu patřičně proschnout, aby nepraskala. Pak už můžete zatopit klasickým způsobem – vložit do pece třísky a papír, zapálit a postupně přidávat tvrdé dřevo. Jakmile je pec dobře roztopená, shrneme oheň na stranu, vymeteme dno a můžeme péct. Nejprve pizzu, poté chléb a nakonec maso, máme-li v plánu větší pečení.

Další články z rubriky

Diskuze, vaše zkušenosti

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.