Jak vyčistit troubu

Úklid je jedna z věcí, které se nevyhne žádná domácnost. Běžný úklid je při troše praxe poměrně nenáročnou záležitostí, bohužel čas od času je potřeba realizovat úklid generální, který může zahrnovat například mytí oken, čištění koberců nebo čištění trouby. Pokud jde o poslední zmíněné, máme pro vás alespoň několik tipů, jak si práci usnadnit.

Správné čištění trouby

Čištění trouby, ať už klasické nebo mikrovlnné, obnáší odstranění zbytků jídla a mastnoty, která může být navíc značně připečená – s ohledem na vysoké teploty, které v troubě vznikají. Na takto odolnou špínu se nabízí použití drátěnky nebo rovnou špachtle v kombinaci s hrubou sílou. Pokud ovšem nechcete poškodit povrchovou vrstvu vaší trouby, na sílu raději zapomeňte. Vhodnou cestou je využití kombinace správných nástrojů a přípravků. Ty přitom mohou být nejen chemické a tudíž finančně nákladné, ale také zcela levné, nalezené ve vašich zásobách ve spíži či lednici.

Správné nářadí

Ačkoliv se k čištění usazenin v troubě přímo nabízejí různé drsné nástroje, správnou volbou by naopak měla být maximálně dřevěná (ideálněji však plastová) škrabka či pevná stěrka, houbička a hadr. Rozhodně se vyvarujte použití ostrých nástrojů, protože pokud povrch trouby byť jen špičkou poškodíte, v daném místě se usazenin již nezbavíte.

Zkuste troubu posolit

Na mastné usazeniny v troubě pomůže posypání solí, kterou následně v troubě doslova upečete dohněda. Po zahřátí sůl v troubě pohltí mastnotu a sypkou sůl následně z trouby jen vymetete či vysajete.  K finálnímu úklidu pak postačí jen utření hadříkem. Náklady na čištění trouby touto metodou jsou téměř nulové.

Napařte citrusy

K čištění trouby a uvolnění usazenin skvěle pomůže napářkacitrusových plodů. Ty nakrájejte, vložte do mísy s vodou a následně zapněte troubu zhruba na pět minut na nejvyšší výkon. Pomeranč zachytí nečistotu, citron odstraní zápach.

Jedlá soda dočistí i provoní

K dočištění trouby skvěle pomůže pasta z jedné sody a vody. Ta zajistí, že bude trouby nejen vyčištěná i od posledních zbytků jídla, ale navíc bude krásně vonět čistotou. Podobně pomůže i citronová šťáva nebo ocet, které zbavují mastnoty i zápachu. Citron přitom troubu doslova provoní.

Chemické prostředky

Pro čištění trouby si samozřejmě můžete pořídit i některý z profesionálních prostředků určených pro tyto účely, které jsou vysoce účinné a rozhodně zajistí lepší efekt než čištění například obyčejným saponátem. Funkcí specializovaných prostředků je především uvolnění špíny, takže si ušetříte namáhavé drhnutí – což se rozhodně vyplatí. Pokud na obalu není uveden opak, používejte tyto přípravky vždy za tepla – tedy buď troubu předehřejte, nebo aplikujte přípravek a následně troubu spusťte. Pozor ovšem na prostor ventilátoru. Tam by se přípravek dostat neměl, jinak se vám při pečení bude vracet zpět do trouby a způsobí škody na připravovaném jídle.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno