Chtěli byste o víkendu uvařit opravdovou kulinářskou lahůdku, ale dochází vám inspirace? Přemýšlíte, zda vsadit na klasiku nebo na moderní gastronomii? Drtivá většina současných restaurací se snaží své zákazníky nalákat na moderní gastronomické pochoutky, ale domácí strava by měla být klasická, poctivá a vydatná. Máme pro vás připraveny 2 recepty, kterými rozhodně zaujmete. Oba jsou klasické, rychlé a zajímavé. Jeden na sobotu a druhý na neděli.
Sobota – vepřové kostky na houbách
Sobotním pokrmem potěšíme zejména milovníky hub. Připravíme si vepřové kostky na houbách. Kousky vepřové pleci nakrájíme na kostky, které opražíme na sádle společně s kostičkami cibule a česneku. Když je maso zatažené, přidáme na chvilku orestovat houby. Ideálně čerstvé, tedy v zimě můžeme využít hlívy ústřičné nebo žampiony. Okořeníme solí, pepřem, kmínem, zalijeme vodou a vaříme do změknutí masa. Pak už jen zahustíme omáčku jíškou a můžeme podávat.
Příloha podle množství omáčky
Přílohu k vepřovým kostkám na houbách volíme podle toho, kolik máme omáčky. Nejlepší variantou jsou knedlíky, ale hodí se i rýže a těstoviny. Podle toho, na co máte chuť. Ideální je ovšem méně omáčky a jako příloha poctivé domácí bramborové knedlíky od babičky.
Neděle – klasická směs katův šleh
Směsi se z jídelníčků českých rodin stále více vytrácejí. Přitom se jedná o pokrm, u kterého je možné kombinovat tolik chutí, potravin i příloh. Nejznámější tuzemskou směsí je asi katův šleh – ostrá červená masová směs, nejčastěji z vepřového masa. Víte, že existuje několik jeho variant? Katův šleh se dá připravit z vepřového masa, kuřecího masa, ze sóji, ale také může být jen čistě zeleninový. Záleží jen na vašich chutích, jaký je pro vás nejlepší katův šleh. Jako příloha k této směsi se hodí rýže, brambory, hranolky, bramboráky, ale také čerstvé pečivo. K masové směsi jsou také skvělou volbou indické placky Naan.