Pokud jste zatoužili po vlastní udírně a hodláte své sny proměnit v realitu, pak máte dvě možnosti. Koupit udírnu hotovou, a té jen najít patřičné místo, nebo si udírnu postavit – podle svých představ. Stavba svépomocí pochopitelně bude trvat déle a bude chtít trochu zručnosti, vyjde vás ale o mnoho levněji a navíc ji můžete zcela přizpůsobit svým vizím i potřebám. Právě ty je ale nutné ujasnit si předem. Udírna totiž může nabývat nejen různých velikostí a tvarů, ale také funkcí, kdy si můžete pořídit například udírnu spojenou s grilem, krbem nebo pecí dokonce na pizzu. Vše je ale potřeba zohlednit ještě před stavbou.

Jak vypadá jednoduchá udírna?

Pokud jste ještě udírnu z blízka neviděli, pak si ji můžete jednoduše představit jako uzavřenou menší skříň s ohništěm a druhou větší skříň s prostorem pro uzení, přičemž obě jsou spojené trubkou. Logicky pak v ohništi vzniká teplo a především potřebný kouř, které procházejí kouřovodem do udírny, kde později vznikají ony výjimečné lahůdky.

Jak postavit udírnu svépomocí

Stejně jako jakákoliv stavba, i udírna potřebuje pevný spolehlivý základ. U větších udíren by mělo jít o betonovou základovou desku, u menších postačí rovný pevný podklad nebo dokonce jen udusaná hlína, pokud je konstrukce udírny z lehkého plechu či dřeva. Základ by přitom měla mít jak udící skříň, tak ohniště.

Ohniště by oproti udírně mělo být menší a mělo by mít dvoje dvířka umístěná nad sebou – jedny pro přikládání paliva a druhé pro vybírání popela. Mezi dvířky samozřejmě nesmí chybět rošt, na kterém bude ležet dřevo či jiné palivo, a kterým bude popel propadávat dolu. Ohniště je navíc potřeba vyložit šamotem, aby sneslo i vysoké teploty. Konstrukce může být například z cihel. Z horní části ohniště pak povedete kouřovod, a to lehce šikmo nahoru, směrem do spodní poloviny udící skříně. Doporučená délka kouřovodu je alespoň dva metry. Pokud se vám nelíbí vzhled trubky kouřovodu, můžete ji obezdít stejně jako ohniště.

Pokud jde o udící skříň, rozměry by měly odpovídat vašim potřebám. Běžné rozměry jsou do jednoho metru čtverečního, záleží ale pouze na vás. Skříň by ale každopádně měla být vyšší než ohniště, aby bylo možné ji napojit v potřebném sklonu. Alternativou je ale i umístění skříně na podstavec, který zajistí potřebné navýšení. Pro stavbu podstavce i obezdění skříně opět můžete použít cihly. Při menších nárocích na prostor ale bohatě postačí k uzení masa, ryb a klobás i udírna dřevěná.

Uvnitř skříně byste pak měli nahoře vytvořit odolný pevný systém pro upevnění surovin, například umístit speciální háčky pro udírny, a zhruba do poloviny také rozprostřít síť, která zachytí případné odpadávající kousky. Z horní části skříně pak vyvedete komín (chcete-li ovládat množství kouře v udící skříni, můžete investovat do komína se záklopkou, který umožňuje regulaci).

Další články z rubriky

Diskuze, vaše zkušenosti

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.