Co jsou to vlastně škvarky? Zbytky tkání, které zůstanou po vyškvaření tuku z tukové vrstvy zabitého zvířete.  Nezní to nic moc. Chuťově ale zdaleka nejsou nejhorší a řada lidí patří dokonce mezi jejich skalní fanoušky. V kuchyni se přitom dají škvarky využít na mnoho způsobů. Jedním z nich je i škvarková pomazánka, která na chlebu udělá skvělou službu při neohlášených návštěvách i menších oslavách.

Škvarková pomazánka na různé způsoby

Pomazánek ze škvarek existuje celá řada, její nejlepší obměny ale tkví v přidaném vejci, tvarohu či česneku. Že takové recepty neznáte? Pak pečlivě čtěte níže uvedené řádky, které vás překvapí pestrostí chutí, barev i vůní.

Škvarková pomazánka jako od babičky

K přípravě babiččiny škvarkové pomazánky budeme potřebovat 250 gramů škvarků, dvě vejce uvařená natvrdo, jednu cibuli nebo pórek, dvě lžíce plnotučné hořčice, špetku soli, jednu sterilovanou okurku, pepř, a na ozdobení papriku či rajče.

Pokud máme vše připraveno, můžeme se pustit do přípravy. Nejprve škvarky umeleme na masovém mlýnku, pak přidáme nadrobno nakrájená vejce a jemně nakrájenou cibuli nebo pórek. Ochutíme hořčicí, solí, pepřem a vše důkladně promícháme. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou okurku. Tuto svěží a lahodnou škvarkovou pomazánku s okurkou podáváme namazanou nejlépe na čerstvém chlebu, případně bagetě či jiném pečivu. Můžeme ozdobit paprikou, rajčátkem.

Škvarková pomazánka s tvarohem

Na výrobu této varianty škvarkové pomazánky použijeme 100 gramů škvarků, jednu malou bílou cibuli, 8-10 malých nakládaných cibulek, 1 stroužek česneku, snítku petrželky, 80 gramů měkkého tvarohu a pět nakládaných beraních rohů.

Při přípravě této varianty pomazánky budeme i vařit. Nejprve ale škvarky rozmixujeme v mixéru a nakrájíme nadrobno cibuli. Toto vše pak společně orestujeme do zlatova, stáhneme z plotny a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Nakládané cibulky a česnek nastrouháme a společně se sekanou petrželí a tvarohem přidáme ke škvarkům. Dobře promícháme a hotovou pomazánku mažeme na chleba. K dozdobení se skvěle hodí krájené beraní rohy.

Škvarková pomazánka s česnekem a vejci

Při přípravě česnekové škvarkové pomazánky využijete jednu střední cibuli, tři stroužky česneku, polévkovou lžíci plnotučné hořčice, špetku černého mletého pepře, tři polévkové lžíce škvařeného sádla, špetku soli, tři vejce a samozřejmě 300 gramů vepřových škvarků.

A jak na to? Škvarky umeleme a přidáme k nim sádlo, hořčici, cibuli nasekanou najemno a utřený česnek. Všechny ingredience společně promícháme a nakonec přidáme vejce nakrájená na malé kousky, sůl a pepř. Směs pak už jen zlehka promícháme, aby se vajíčka úplně nerozmělnila, a mažeme na chléb nebo rohlíkové jednohubky.

Sterilovaná škvarková pomazánka

Pokud vás tradiční recepty, neuchvátily, zkusit můžete ještě sterilovanou škvarkovou pomazánku, která je navíc skvělá v tom, že daleko déle vydrží. K její přípravě budete kromě škvarek potřebovat ještě zeleninové lečo, naložené papriky, hořčici, vegetu a vejce.

Kilo škvarek, velkou zavařeninovou sklenici leča a malou sklenici zavařených kapií umelete na strojku, přidáte 70 gramů hořčice, 35 gramů vegety, 2 vejce a vše promícháte. Směs pak naplníte do skleniček asi do tří čtvrtin a zavařujete hodinu na 80 stupňů.

Další články z rubriky

Diskuze, vaše zkušenosti

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.