Nudí vás ty stále stejné recepty ze stále stejných surovin? A už jste vyzkoušeli jehněčí maso? Je mladé, výživné, zdravé i dietní a v neposlední řadě tolik lahodné – ať už v podobě oblíbených žebírek, plátků s omáčkou nebo kousků s vaší oblíbenou směsí.
Obsah článku
Jehněčí maso
Jehněčí maso, tedy maso mladých ovcí, je ideální surovinou pro přípravu dietních či fitness jídel, stejně jako stravy pro nejmenší děti. Velké oblibě se těší v italské, francouzské, španělské či britské kuchyni, kde je dominantně používaným druhem masa. Nutričně obsahuje zhruba čtvrtinový podíl bílkovin a pětinový podíl tuků a co se týče chuti, podle odborníků je vůbec nejchutnější maso z jehňat poražených na jaře. Pravé křehké jehněčí maso přitom pochází z beránků starých ideálně 5 až 6 měsíců.
Jak zbavit jehněčí maso typického pachu
Jehněčí maso má svůj specifický odér, který někteří milují, zatímco jiné odrazuje. Pokud patříte vy nebo vaši strávníci ke druhé skupině, zkuste při zpracovávání maso co nejvíce odblanit.
Druhy jehněčího masa
Jehně, stejně jako každé jiné zvíře, lze rozdělit na celou řadu částí, kdy každá z nich je vhodná k jiné úpravě. Na pečení je vhodná zejména kýta, ramínko či hřbet, k rychlé úpravě se pak hodí svíčková nebo kotletky.
Jehněčí žebírka s rozmarýnem
Na přípravu klasických a oblíbených žebírek s rozmarýnem si vystačíte se 700 gramy jehněčích žebírek, 100 gramy másla, 15 stroužky česneku a kořením jako je sůl, pepř a samozřejmě rozmarýn.
Nejprve naporcujte žebra na jednotlivé díly, osolte je a opepřete. Odložte několik snítek rozmarýnu stranou a zbytek nakrájejte. Žebra vložte do pekáče, posypte nakrájeným rozmarýnem, přidejte rozpůlené oloupané stroužky česneku a máslo. Podlijte asi 100 mililitry vody a dejte péct do trouby na 180°C zhruba na 50 minut, dokud není maso patřičně měkké. Servírujte s odloženými snítkami rozmarýnu a bramborami v jakékoliv úpravě.
Jehněčí kotlety na bylinkách
K přípravě jehněčích kotlet na bylinkách budete potřebovat 8 až 12 jehněčích kotletek, citron, drcený česnek, pepř, petrželku a dijonskou hořčici plus olej na vymazání pekáče.
Nejprve z kotletek odstraňte přebytečný tuk a po obou stranách je potřete citronem. V misce připravte směs z hořčice, petrželky, česneku a pepře. Směsí potřete kotlety a nechte je marinovat alespoň půl hodiny. Předehřejte troubu na 250°C a po domarinování položte kotlety do pekáče vymazaného olejem a pečte zprudka 4 minuty. Poté snižte teplotu na 180°C a pečte ještě čtvrthodinku.
Jehněčí kýta na víně
Základními surovinami pro tento recept je 1 jehněčí kýta, 5 šalotek, lahev plného červeného vína, 6 stroužků česneku nakrájených na plátky, 4 mrkve, plechovka rajčat, tymián, 3 lžíce oleje a sůl.
Troubu rozehřejte na 160°C a v pekáči si nejprve na sporáku osmažte omytou kýtu ze všech stran. Maso vyjměte, osmažte v pekáči šalotku, a jakmile šalotka zezlátne, přihoďte na kolečka nakrájenou mrkev. Chvíli restujte, přidejte rajčata a asi 3 deci vína spolu s kořením a česnekem. Vše prohřejte, přidejte kýtu, posolte a s poklicí vložte do trouby. Pečte zhruba 3 hodiny za pravidelného podlévání vínem a otáčení. Ke konci pečení odstraňte poklici a pečte maso odkryté, aby získalo křupavou kůrčičku.