Marlenka – originální recept

Kdo by neznal oblíbený medový dezert, který seženete snad v každé kavárně, cukrárně, supermarketu a dokonce i ve vlacích? Marlenka už si v Česku našla tisíce fanoušků a není se čemu divit – je výborná, trvanlivá, a cenově dostupná. A pokud jste trochu šikovní v kuchyni, můžete si ji dokonce i sami upéct. Jak na to? Poradíme!

Starodávný ruský recept

Marlenka, jek ji znáte z našich obchodních řetězců nebo restaurací, vznikla z původního ruského receptu, který obsahuje netradiční kombinace surovin i postup přípravy. Nebo už jste snad jedli jiný dezert s octem a tři hodiny vařeným kondenzovaným mlékem?

Na přípravu těsta podle tohoto receptu budete potřebovat 100 gramů másla, 2 lžíce medu, 250 gramů cukru, 1 lžičku octa, 1 lžíci jedlé sody, 2 vejce a 700 gramů hladké mouky. Ne krém pak 200 gramů másla, 1 Salko, mleté vlašské ořechy a koňak.

Nejprve ve vyšším hrnku smíchejte sodu s octem. Směs bude dost pěnit, pozor na to. V hrnci pak smícháme máslo, med a cukr. Přidáme sodu s octem a znovu promícháme. Pak hrnec postavíme na plamen a za stálého míchání přidáme vejce. Jakmile se na povrchu objeví pěna a směs začne hnědnout, hrnec odstavíme. Jakmile směs částečně vychladne, přidáme mouku a vypracujeme těsto, které rozdělíme na sedm až osm dílků. Každý zabalíme zvlášť do potravinářské folie a necháme hodinu odpočívat v teple.

Následně vyválíme z každého dílku tenkou placku. Těsto je přitom dost tuhé, proto je nejlepší vyválet nejprve váleček jedním směrem a ten pak vyválet dál v placku. Placky pak pečeme ve vyhřáté troubě asi 4 minuty na 190°C. Podle tloušťky placky se však může doba lišit, proto je potřeba placky při pečení hlídat.

Krém pak připravíme ze Salka, které 3 hodiny zvolna vaříme ve vodní lázni. Pokud si myslíte, že vaření je zbytečnost, jste na omylu. Var je nezbytnou podmínkou. Jakmile uběhnout nutné tři hodiny, kondenzované mléko necháme vychladnout, ztuhnout a zhnědnout. Vzniklou hmotu pak vyklopíme, rozmixujeme s máslem a případně přidáme oříšky a trochu koňaku (není nutný).

Pak už je postup jednoduchý. Stačí potřít každou z placek tenkou vrstvou krému a nechat si jednu placku bokem. Ta poslední se totiž nastrouhá struhadlem na povrch dortu. Pak už stačí jen servírovat a dávat si pozor, aby na vás zbylo. Mizí totiž nebezpečně rychle.

Jednoduchá Marlenka

Pokud na pravé Marlence netrváte a chcete si ušetřit trochu času i práce, možná vás zujme jednodušší varianta, k jejíž přípravě potřebujete 250 g másla, 300 g cukru, 400 g hladké mouky, 3 lžíce medu, 2 lžičky sody, 100 mililitrů mléka a 3 vejce. Na krém pak budete potřebovat 500 ml mléka, 2 lžíce cukru, 6 lžic dětské krupice, 200 gramů másla a salko.

V hrnci rozpustíte máslo, přidáte med, cukr a mléko. Mezitím v misce promícháme mouku a sodu a vše smícháme s obsahem hrnce. Směs necháme trochu vychladnout a ještě do teplé přidáme 3 vejce. Pak těsto rozdělíme na 3 díly, které pečeme roztažené na pečícím papíru 8 minut. Krém připravíme z mléka, cukru a krupice, které uvaříme v hustou kaši, ke které přidáme máslo a Salko. Upečené pláty pak ořežeme na stejný tvar a prokládáme ve vrstvách krémem. Zbytky z ořezu nastrouháme nahoru.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno