Milujete špagety, přílohové těstoviny nebo nudlové polévky? Pak už jste si možná všimli, že nejsou nudle jako nudle a ty poctivé domácí od babiček chutnají rozhodně jinak, než ty za pár korun ze supermarketu. Poctivost a kvalitu prostě poznáte už při prvním soustu a poctivost od babičky si jednoduše zamilujete. K přípravě kvalitních a chutných nudlí ale babičku nutně nepotřebujete. Podle tradičního receptu je s trochou síly a šikovnosti zvládnete i svépomocí.
Suroviny na výrobu domácích nudlí
Co se týče surovin, nudle vás složitostmi trápit nebudou. Vystačíte si se skromnou trojicí základních surovin, které navíc asi vždycky budete mít doma, takže je můžete připravit i jako krizový plán, když zapomenete nakoupit. Na přípravu domácích nudlí budete potřebovat 250 gramů hladké pšeničné mouky, 2 vejce a lžičku teplé vody.
Postup přípravy nudlí
V míse smíchejte mouku s vejci a vodou. Míchat můžete i přímo na vále, když si do kupky mouky uděláte důlek, do kterého vajíčka nalijete. Tato příprava na válu je tradiční a oblíbená, na výsledek ale nemá žádný vliv, tudíž klidně míchejte pohodlně v míse. Vejce do mouky lze zapracovávat rukama, ale třeba i vidličkou či lžící. Již kompaktní těsto je pak potřeba dobře rukama propracovat. Ve finále musí být těsto nelepivé, elastické a měkké. Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme asi hodinu odpočinout na chladném a suchém místě. Poté se těsto vyválí co nejtenčeji na vále nebo pomocí elektrického či mechanického strojku. Po hodinovém oschnutí se potom těsto nakrájí na požadované tvary těstovin, nebo se z něj vytvoří nudle pomocí strojku.
Druhy těstovin
Těstoviny existují v několika druzích, které se liší tvarem. Nakrájet si můžete třeba široké dlouhé tagliatelle, tenčí kratší polévkové nudle, vykrájet si kolečka na přípravu plněných tortellini, nebo rozválet pláty na klasické lasagne. Pomocí strojku pak můžete tvořit třeba i špagety či trubky.
Skladování těstovin
Domácí těstoviny podobně jako ty kupované nemusíte ihned spotřebovat. Dokonce až čtvrt roku je můžete s klidným svědomím skladovat v suchu v neprodyšné dóze. Určitě se proto nemusíte bát připravit těstoviny ve větším množství i do zásoby.
Kde se vzaly nudle
Těstoviny jsou původně italskou potravinou, která se vyrábí z nekynutého a nekypřeného těsta, nejčastěji z pšenice, méně často ze semoliny, špaldy, ječmene či žita. Moderní těstoviny pak seženete i v bezlepkové formě – pohankové, kukuřičné nebo rýžové. Historie těstovin sahá už do prvního století našeho letopočtu, teprve s postupem času však získaly těstoviny širokou škálu tvarů a podob, od špaget a vlasových nudlí, přes vrtule a kolínka, až po lasagne či chuťově specifické gnocchi.