Kdo by neznal klasickou (nejen) letní pochoutku – langoš. Prodávají se na koupalištích, na poutích v pojízdných stáncích nebo třeba na městských slavnostech. Tuto výbornou dobrotu si ale snadno můžete vyrobit i doma, a to dokonce velice levně a poměrně rychle.
Obsah článku
Odkud se vzaly langoše?
Langoš, jak již samotný název napovídá, pochází z Maďarska. Původně se jednalo o pochutinu z chlebového těsta, která se pekla blízko plamenů v pecích. Z Maďarska se postupně langoše rozšířily do Rumunska, Ukrajiny a také do Čech a na Slovensko, kde se jejich receptura pozměnila podle chutí obyvatel daného státu. Primárním základem je ale vždy smažená placka z kynutého těsta.
Recept na základní placku
Na internetu i v domácích kuchařkách kolují desítky variant receptů na langoše. Klasický langoš je ale vždy tvořen z pěti surovin. Jedná se o mléko, hladkou mouku, cukr, sůl a droždí. Těsto se připravuje ze základního kvásku (trocha vlažného mléka s cukrem a rozdrobenými kvasnicemi), který se jednoduše přidává do zbytku mléka a mouky. Následně je dobré přidat špetku soli a dát těsto kynout na teplé místo. Těsto kyne přibližně půl hodiny. Poté, na pomoučeném vále, se z něj tvoří bochánky, které se roztahují na tenké placky. Správné těsto by se nemělo trhat a mělo by být pevné.
Finální smažení
Připravené placky se smaží v rozpáleném oleji na pánvi nebo fritují ve fritéze. Smažení by nemělo trvat dlouho, aby placky nebyly tmavé a vysušené. Doporučuje se maximálně minutu až dvě z každé strany. Během smažení přitom na langoších vznikají charakteristické puchýřky a bublinky, které jim dodávají specifický typický vzhled.
Jak langoše ozvláštnit?
Různé chutě langošů může vytvořit lehce odlišný poměr surovin, postup přípravy, ale třeba i nějaké ty ingredience v těstě navíc, které tu a tam v některých receptech objevíte. Příkladem je zakysaná smetana, jogurt, voda či jedlá soda.
A to zdaleka není všechno. Pokud se pustíte do pátrání, určitě najdete tipy nejen na „zaručeně nejlepší“ langoše, ale i jejich rychlejší, levnější, či zdravější variantu. Mezi ty se řadí třeba bramborové langoše do trouby, pečené jogurtové langoše nebo veganské langoše. Ty mohou být zdravé i chutné, ovšem pravý langoš je prostě vždycky smažený, nezdravý a moc dobrý.
S čím podávat langoše?
V Maďarsku se tradiční langoše podávají se zakysanou smetanou, česnekem a sýrem, šunkou nebo lečem. U nás je nejčastěji prodávaná varianta zahrnující kečup, česnek a sýr, popřípadě tatarskou omáčku, česnek, sýr. Sýr bývá nastrouhaný na jemno a nejčastěji jde o obyčejný eidam. Česnek bývá prolisovaný a rozmíchaný se solí, vodou a olejem. Fantazii se ale meze nekladou a výjimkou dokonce nejsou ani sladké varianty langošů, které jsou podávány se zakysanou smetanou a marmeládou, nebo jen posypané skořicovým cukrem.
Skladování langošů
Pokud vám náhodou z oběda zbude několik kousků langošů, nebo přímo přemýšlíte jaký oběd předpřipravit pro rodinu na den, kdy nebudete chtít vařit, langoše jsou skvělou volbou. Hotové usmažené langoše můžete jednoduše uchovat v mrazáku, odkud je pak stačí jen vytáhnout a ohřát. Chuťově jsou stále výborné, jako čerstvé. Ostatně, odkud myslíte, že berou langoše oni stánkaři, od kterých vám tahle pochoutka tolik chutná?