Marně zrovna přemýšlíte, čím nápaditě nasytíte rodinu při nejbližším obědě či teplé večeři? Co takhle se inspirovat u našich sousedů Slováků? Jejich známé bramborové halušky mají hned několik variant, mezi nimiž si vybere opravdu každý. Navíc jde o jídlo poměrně rychlé, syté a levné, tudíž není nad čím váhat.

Co jsou vlastně halušky?

S haluškami už jste se jistojistě v životě setkali, a tak jen pro připomenutí: halušky jsou nočky z bramborového těsta, které se protlačují speciálním sítkem či poklicí s otvory, případně podle tradiční metody odsekávají z prkénka přímo do vroucí vody. Vzniklé nočky pak můžete připravit na desítky způsobů, od tradičních variant jako jsou halušky s brynzou či zelím, až po nápadité a mnohdy šokující moderní varianty. Pokud jste tradiční verze národního slovenského jídla vyzkoušeli a myslíte, že už vás ničím nepřekvapí, pak na řádcích níže sledujte recepty na originální varianty, které by vás mnohdy jistě ani nenapadly.

Jak připravit halušky

Dříve než se ale dostaneme k jednotlivým receptům, pojďme si nejprve připomenout recept na halušky samotné, které sice můžete vytvořit i z předpřipravené koupené směsi, ale to pak zdaleka nebude to pravé vaření a gurmánský zážitek. Na pravé slovenské halušky budete potřebovat 1,5 kila brambor, 0,5 kila hladké či polohrubé mouky, 2 vejce a špetku soli. Brambory uvaříte, nastrouháte najemno a smícháte s dalšími surovinami, ze kterých vznikne vláčné, mírně lepivé těsto. To pak protlačujete či odpichujete do vroucí vody.

Halušky se zakysanou smetanou a  slaninou

Pokud máte halušky hotové a přemýšlíte nad obměnou tradičních variant se zelím či brynzou, porozhlédněte se v ledničce po zakysané smetaně. V kombinaci s osmaženou slaninou připravíte skvělou variantu halušek s minimem práce a s malým rozpočtem. Svěží zakysaná smetana navíc pokrm příjemně odlehčí a oživí.

Halušky s taveným sýrem

Pokud vám tradiční brynza příliš nevoní, ale zamlouvá se vám sýrová varianta halušek se slaninkou, pak klidně sáhněte po receptu s taveným sýrem. K přípravě budete kromě halušek potřebovat na dvě porce jedno balení smetanového taveného sýru, jednu cibuli, slaninu a olej. Nakrájenou slaninu a cibulku osmažíte v hrnci, zatímco vedle v hrníčku si rozmícháte tavený sýr se čtyřmi lžícemi vody. Na hotové halušky pak jen nalijete sýrovou směs, posypete cibulkou se slaninou a osolíte.

Halušky na sladko

Patříte naopak mezi milovníky sladkých pokrmů? I vám halušky přijdou k chuti, a to dokonce hned v několika variantách. Mezi oblíbené patří třeba halušky s tvarohem a mákem, k jejichž přípravě budete kromě tradičních přísad potřebovat také 500 gramů tvarohu, který se zapracovává již do samotného těsta. Vzniklé nočky po uvaření stačí scedit a posypat mletým mákem s cukrem a polít máslem. A pokud hledáte svěžejší variantu halušek, zkuste klasické bramborové halušky s dušenými jablky, skořicí, tvarohem a cukrem, které na talíři ještě přelijete rozpuštěným máslem a třeba i ozdobíte rozinkami. Pokud vaše děti doteď nad haluškami nejásaly, při sladké variantě určitě budou.

Další články z rubriky

Diskuze, vaše zkušenosti

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.