Letí ve vaší domácnosti sladká jídla? Pak byste určitě měli do jídelníčku pravidelně zařazovat dukátové buchtičky, které milují velcí i malí strávníci. Ať už s krémem, nebo i v jiné neotřelé variantě.

Těsto na dukátové buchtičky

Dukátové buchtičky dnes můžete snadno koupit již hotové v supermarketu. Daleko lepší jsou ale vždycky ty domácí, z těsta a s láskou pečené. Upéct buchtičky přitom není žádná věda. K přípravě těsta na dukátové buchtičky budete potřebovat 500 gramů hladké mouky, 2 žloutky, kostku droždí, 250 mililitrů mléka, 1 decilitr oleje a špetku soli.

Nejprve vysypete mouku na vál, do kupky mouky uděláte důlek a v něm necháte vykynout kvásek. Okraje mouky přitom zlehka osolte. Jakmile kvásek vykyne, přidáte postupně všechny ostatní suroviny a vytvoříte hladké těsto. To pak necháte znovu ještě asi hodinu kynout, přičemž během této doby kynutí těsto ještě dvakrát prohněteme.

Jak vytvořit dukátové buchtičky

Pokud máte těsto plně připraveno, můžete se pustit do výroby buchtiček. Ze všeho nejdříve si ale připravte pekáč, který důkladně vymažete olejem. Následně z těsta tvoříte kuličky, které kladete vedle sebe na pekáč co nejtěsněji na sebe. Jakmile je pekáč plný, nechte těsto ještě 10 minut kynout. Poté vršek potřete olejem a pečte buchtičky na 175°C asi 20 minut. Ještě horké hotové buchtičky pak můžete znovu potřít olejem i pocukrovat.

Buchtičky s rychlým vanilkovým krémem

Dukátové buchtičky se podávají převážně s vanilkovým či pudinkovým krémem, který existuje ve více variantách.  Pokud hledáte rychlou a levnou variantu krému, vyrobíte ji ze 750 ml mléka, 3 lžic cukru krupice, 1 vanilkového cukru a 1 vanilkového pudinku. Krém vytvoříte podle návodu na přípravu pudinku, pouze použijete větší množství mléka a další ingredience.

Buchtičky se šodó pro dospělé

Pokud oceníte pravé vinné šodó, pak budete potřebovat 120 ml bílého suchého vína, 60 gramů cukru, 2 žloutky, celé vejce, citronovou kúru i 2 centimetry vanilky v celku, které v kotlíku ušleháte dohromady. Pak postavíte kotlík do vařící vody a pěnu šleháte, dokud nezhoustne. Vařit se ale nesmí. Vanilku a kůru před podáváním na talíř vytáhnete.

Buchtičky s tvarohem a jablky

Pokud vám krémová vanilková varianta buchtiček nesedí, můžete je zkusit kombinovat s jablky (či hruškami) a tvarohem. Buchtičky nakrájejte na plátky a třetinu z nich rozprostřete do máslem vymazané zapékací mísy. Na tuto vrstvu nelijte část zálivky, kterou vytvoříte z vejce a 450 mililitrů mléka. Na zálivku pak rozprostřete polovinu směsi, kterou vyrobíte z 200 gramů tvarohu, 80 gramů rozpuštěného másla a trochy cukru. Na tvaroh pak rozprostřete polovinu z 200 gramů nastrouhaných jablek se skořicí. Vrstvení opakujte a zakončete vrstvou buchtiček a zálivky navrch. Takto připravený pekáč dejte zapéct do trouby na 35 minut

 

Další články z rubriky

Diskuze, vaše zkušenosti

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.