Na šťouchaných bramborách přece nic není – napadá vás možná. Opak je ale pravdou. I šťouchané brambory můžou být jak nutnou přílohou, tak i gastronomickou bombou, která zastíní všechno ostatní, co na talíři leží. Rozhodně totiž nejsou šťouchané brambory jako šťouchané brambory. A rozdíl není zdaleka jen v přidaných surovinách!
Obsah článku
Nepodceňte výběr brambor
Základem skvělých šťouchaných brambor je správně zvolená odrůda brambor. Ideální je taková, která v sobě neobsahuje mnoho škrobu, a tudíž dobře absorbuje smetanu či máslo. Ideální je proto varný typ B.
Správné vaření
Co se týče postupu vaření, brambory pokládejte vždy do studené a patřičně osolené vody. Vkládání do teplé či vroucí vody nebo dodatečné solení v průběhu pokrmu rozhodně neprospívá. Co se týče míry vaření, brambory by se měly téměř rozpadat, ale určitě by neměly být rozvařené. Jakmile toto vládnete, výborné šťouchané brambory jsou téměř jistotou.
Šťouchané brambory s uzeným masem a žampiony
K přípravě této varianty budete potřebovat jednu cibuli, deci mléka, 100 gramů uzeného, 250 gramů žampionů, dvě jarní cibulky a samozřejmě 500 gramů brambor.
Zatímco dáte uvařit brambory, připravíte si směs z ostatních surovin. Cibulku nakrájíte a osmažíte na másle, přidáte uzené, žampiony a jarní cibulku. Směs nejprve chvíli opečete, poté přidáte trochu vody a podusíte pod pokličkou, dokud žampiony nezměknou. Jakmile jsou brambory uvařené, rozšťoucháte je, přidáte připravenou směs a ohřáté mléko. Jemně promícháte a může se servírovat.
Šťouchané brambory se slaninou
K přípravě této varianty budete potřebovat jednu cibuli, deci mléka, 200 gramů anglické slaniny, pažitku a samozřejmě 500 gramů brambor.
Zatímco dáte uvařit brambory, připravíte si směs z ostatních surovin. Cibulku nakrájíte a osmažíte na másle do zlatova, přidáte slaninu na kostičky a taktéž ji jemně osmahnete. Jakmile jsou brambory uvařené, rozmačkáte je a přidáte do nich směs spolu s teplým mlékem. Na talíři pak můžete dozdobit pažitkou.
Šťouchané brambory s jablky
K přípravě této originální varianty budete potřebovat jednu cibuli, dvě lžíce másla, dvě kyselá jablka a samozřejmě 500 gramů brambor.
Zatímco dáte uvařit brambory, připravíte si na pánvi směs z ostatních surovin. Cibulku nakrájíte a osmažíte na másle do zlatova, přidáte jablka nakrájená na kostičky a orestujete krátce tak, aby se nerozpadala. Jakmile jsou brambory uvařené, rozmačkáte je a přidáte na pánev k ostatním surovinám, se kterými je za tepla smícháte.
Tipy pro šťouchané brambory
Smetanu či máslo, které do brambor přidáváte, nikdy nepřidávejte studené, ale předem je ohřejte. Do pokrmu se daleko lépe vstřebají a vyniknou. Brambory také šťouchejte výhradně ručně, při použití mixéru se totiž vlivem uvolňování škrobu začnou lepit.