Katův šleh – nejlepší recept

Máte rádi jednoduchá, rychlá jídla, která mají říz a zasytí? Pak k vašim favoritům jistě patří i katův šleh, oblíbený masový pokrm komunistických restaurací, který můžete kombinovat s hranolky, rýží, těstovinami, chlebem, nebo třeba bramboráčky.

Katův šleh z vepřové kýty

Zejména pánská část populace obvykle preferuje verzi katova šlehu z vepřové kýty, k jejíž přípravě budete potřebovat půl kila vepřové kýty, 3 cibule, 3 sterilované kapie, hrst feferonek, 100 gramů ostrého kečupu, 2 sterilované okurky, 3 lžíce oleje, sůl a pepř.

A jaký je postup? Omyté a osušené maso nakrájejte na nudličky a opečte na rozpáleném oleji. Přidejte cibuli nakrájenou na kolečka, chvíli restujte a následně podlijte trochu vody. Poté přidejte ještě pokrájené feferonky, kapii, okurky a kečup. Krátce poduste a nakonec osolte a opepřete.

Katův šleh z hovězího masa

Patříte mezi zastánce hovězího masa? Pak i pro vás se recept na katův šleh bez obtíží najde. Tedy, alespoň částečně. Tento recept zahrnuje maso jak hovězí, tak i vepřové a kuřecí, jejichž kombinace vytvoří poutavý gurmánský zážitek všem vašim strávníkům. Právě tato trojkombinace mas doplněná o fazole je nejtypičtější a proslulou verzí katova šlehu, která se však dnes dočkala již mnohých úprav. K jeho přípravě budete potřebovat 150 gramů kuřecího masa, 150  gramů vepřového masa a 150 gramů hovězího masa, sádlo, 3 velké cibule, feferonku či dvě a malou konzervu fazolí v tomatě.

Maso orestujete na sádle, přidáte cibule nakrájené na hrubší kolečka, feferonku na kolečka i konzervu s fazolemi a tomatem. Následně dusíte, dokud není veškeré mas měkké a hotové. Podávat můžete s chlebem či ideálně s bramboráčky.

Kuřecí katův šleh

Pokud toužíte po lehčí masové verzi třeba i se zeleninou, pak by vás mohla zaujmout kuřecí verze katova šlehu s rajčaty a paprikou, k jejíž přípravě budete potřebovat 200 gramů kuřecího masa, 2 stroužky česneku, 2 rajčata, cibuli, 2 červené papriky, sůl, pepř, feferonku a lžičku mleté sladké papriky.

Nejprve na oleji orestujete cibuli nakrájenou na drobno. Přidáte kuřecí maso nakrájené na nudličky a opět orestujete. Směs osolíte, opepříte a vaříte, dokud není maso zcela orestované a měkké. Poté přidáte červenou papriku nakrájenou na nudličky, rajčata nakrájená na kousky a feferonku nakrájenou na drobno spolu s mletou paprikou. Poté chvilku poduste a podle potřeby můžete zahustit solamylem. Servírovat můžete s chlebem, rýží, hranolkami i bramboráčky.

Katův šleh raději doma

S ohledem na fakt, že katův šleh je ve všech verzích jakousi směsí kousků masa různého druhu, odborníci i statistiky doporučují vychutnávat si jej raději doma. V řadě pohostinských zařízení je totiž právě pokrm katův šleh oblíbeným odpadištěm pro zbytky z předchozích dní, které se v tomto pokrmu „ztratí“, což dokazují jak zkušenosti strávníků, tak i početné historky pracovníků kuchyní i televizních štábů se zvídavými kamerami. Ať už se tedy rozhodnete pro kteroukoliv verzi katova šlehu s jakoukoliv přílohou, raději se ke sporáku postavte sami.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno