Ryby se v posledních letech stávají stále častěji druhem masa, který si s oblibou připravujeme na grilu. Pro mnoho z nás jsou ryby skvělým zpestřením mezi grilováním klasických druhů mas – kuřecí, vepřové, hovězí nebo mleté. Díky mnoha možnostem a širokému výběru ryb máme stále šanci ochutnávat něco nového.
Sladkovodní nebo mořské?
Vzhledem k vnitrozemní poloze našeho státu bez moře, jsou pro většinu z nás jasnou volbou spíše sladkovodní ryby. Navíc jsme s jejich přípravou mnohem zkušenější než u mořských ryb a víme, jaké chutě a jaké koření využít. Ovšem stále více se zde začíná rozšiřovat i nabídka mořských ryb ke grilování. Mezi nejpopulárnější patří samozřejmě losos, dále pak mořský vlk, pražma, sardinky, krevety nebo ústřice. U sladkovodních ryb preferujeme hlavně kapry, sumce, amury, candáty, pstruhy, ale výjimkou není ani grilovaný úhoř.
S jakými chutěmi ryby kombinovat?
V oblasti grilování ryb někdy méně znamená více. Každá ryba má svou charakteristickou chuť, která by neměla být přebíjena kořením. Spíše bychom se měli snažit chuť ryby podtrhnout a vyzdvihnout. Nejčastějším kořením na ryby by tedy měla být sůl a pepř (může být i bílý). Chuť rybího masa můžeme také vyzdvihnout citrusovými plody (citron, pomeranč) nebo kořenovou zeleninou. Z bylinek se k rybám hodí kopr a bazalka. Ale nezapomínejte – méně znamená více.
Jen kvalitní příprava ryby nestačí
Ke správnému grilování ryby potřebujeme 3 základní věci. První je kvalitní ryba. Druhou je kvalitní marináda a chutě a třetí je samozřejmě také kvalitní gril. Výběr grilu bychom rozhodně neměli podcenit, protože i ten má velký podíl na konečném výsledku. Moderní grily přináší zcela nové možnosti grilování a dovolují nám připravovat pokrmy lépe a důkladněji. Vybírejte pečlivě.