Kdo by nemiloval zabijačku a všechny s ní spojené dobroty. Maso, jitrnice, jelita i klobásy. A co teprve když se vyudí! Ovšem pozor na to, v uzení existuje hned několik postupů a každý si vyžaduje dodržení speciálních pravidel.

Proč udit potraviny?

Uzení mělo původně sloužit hlavně k prodloužení trvanlivosti dané potraviny, dnes je ale daleko častěji využíváno kvůli jedinečné chuti, kterou jídlu dodává.

Uzení studeným kouřem

Uzení studeným kouřem je skutečným během na dlouhou trať, skoro by se řeklo až maratonem. Výsledek ale obvykle stojí za to. Chuť i barva klobásek po studeném uzení jsou nezaměnitelné. Uzení studeným kouřem probíhá za teploty mezi 5 a 25 stupni, a to ideálně na pilinách z vlhkého ovocného dřeva. Do ohně se ale mohou přidat i různé aromatické přísady, jako je jehličí nebo jiné suroviny. Udírna pro tento typ uzení musí být zkonstruována tak, aby kouř stihl cestou z topeniště vychladnout natolik, že klobásy ani neohřívá, ale pouze jimi prostupuje. Takto udit můžete několik dní. Minimální délka uzení by měla být jeden den, maximální pak tři dny.

Uzení teplým kouřem

Uzení teplým kouřem trvá podle typu 5 až 10 hodin, hravě jej tedy zvládnete během jednoho odpoledne. Teplota v udírně se v tomto případě pohybuje mezi 60 a 80 stupni a obvykle se klobásky vkládají do udírny až v momentě, kdy je na tuto teplotu vyhřátá.

Uzení teplým kouřem s dotažením ve vodě

Uzení se závěrem ve vodní lázni vychází z klasického uzení za tepla, s tím rozdílem, že zhruba po šestihodinovém uzení klobásky ponoříme na půl hodiny do horké vody o teplotě okolo 80 stupňů. Pak v uzení pokračujeme, dokud klobásky nedoschnou po vodní lázni.

Jak vyrobit klobásy

Pokud máte problematiku s udírnou vyřešenou, možná se vám bude hodit i návod na přípravu klobás samotných. Ty vyrobíte snadno z mletého masa, koření a střívka. Maso je potřeba umlít najemno, aby klobásy držely pohromadě a nerozpadávaly se. Část masa nakrájíme na kostičky, a následně smícháme s masem namletým. Přidáme koření jako je kmín, paprika, pepř a nové koření, dále česnek, sůl a trochu vody a vše opravdu poctivě promícháme několik minut. Směs necháme ideálně dva dny uležet v chladu a následně narážíme do střívek. S uzením pak můžeme začít druhý den po výrobě klobás.

Jak postavit udírnu

Udírnu si samozřejmě můžete jako hotový kus koupit přes internet nebo ve kterémkoliv obchodě pro dům a zahradu, a to v ceně od pár tisíc do desetitisíců korun. Stylovější variantou je ale stavba udírny svépomocí, a to buď v podobě malého uzavřeného domečku s okýnkem a komínem, nebo i otevřeného krbu s odvodem na kouř. U profesionálů byste ale určitě měli pořídit udicí komoru s teploměrem, která zajistí to správné uzení. Po dokončení stavby pak nechte udírnu nejprve prázdnou „zakouřit“.

Další články z rubriky

Diskuze, vaše zkušenosti

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.