Plněné žampiony – nejlepší recept

Přemýšlíte nad receptem na bezmasé jídlo, který polechtá vaše chuťové buňky a nabídne vám nevšední gurmánský zážitek? Pak vyzkoušejte plněné žampiony, které potěší i vegetariány a dají se připravit hned několik variacích. Stačí si vybrat kombinaci ingrediencí, která je vám nejbližší a proměnit nejlepší recept ve skvělou večeři či oběd.

Žampiony plněné vajíčkovou směsí a sýrem

Pro přípravu žampionů s vajíčkovou směsí budete potřebovat 8 žampionů, 100 gramů tvrdého sýra, 3 vejce, 1 menší cibuli, olej, kmín, petržel, sůl a pepř.

Žampiony omyjte a vyřízněte nožičky. Na pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte najemno nakrájenou cibuli a krátce orestujte. Přidejte nohy žampionů nakrájené na kostičky, kmín, vejce, petržel, sůl a pepř. Směs pak smažte, dokud nebudou vejce hotová. Nakonec směsí naplňte hlavičky žampionů a navrch nasypte trochu strouhaného sýra. V troubě pak žampiony pečte na 200°C dokud nebude mít sýr zlatou barvu.

Žampiony plněné špenátem

Pro přípravu žampionů plněných špenátem budete potřebovat žampiony, 30 gramů nasekaného listového špenátu, 1 jemně nasekanou cibuli, 1 lžíci másla, 2 stroužky česneku, 60 gramů strouhaného parmazánu, půl lžičky oleje, 4 lžíce strouhanky, sůl, pepř, bazalku.

Žampiony omyjte a zbavte nožiček. Nožičky nasekejte najemno a orestujte na rozehřátém másle spolu s cibulí a česnekem. Přidejte špenát a povařte, dokud se nevypaří nadbytečná voda. Poté přidejte parmazán, strouhanku, sůl, pepř a bazalku a promíchanou směs nechte chvíli prohřát. Potom naplňte směsí žampiony, které rozprostřete do pekáče vymaštěného olejem. Pečte asi 15 minut na 200°C.

Žampiony se středomořskou směsí

K přípravě středomořské verze žampionů budete potřebovat 8 velkých žampionů, 400 gramů tvarohu, cuketu, 4 šalotky, 60 gramů sušených rajčat, 25 černých oliv, hrst bazalky, olivový olej, vejce, sůl a pepř.

Žampiony omyjte, vyřízněte nožičky a vnitřek potřete olejem. Žampiony naplňte směsí, kterou získáte smícháním tvarohu, nastrouhané cukety, nakrájené šalotky, rajčat, oliv a bazalky a rozmíchaných vajec. Naplněné houby vyskládejte na plech a přikryté alobalem pečte 15 minut na 200°C. Po uplynutí této doby alobal odkryjte a ještě čtvrt hodiny dopékejte.

Žampiony plněné nivou a slaninou

Připravte si 10 větších žampionů, 10 plátků slaniny a 100 gramů nivy.

Tento recept zvládnou i úplní začátečníci, protože v tomto případě ke gastronomickým zázrakům stačí omýt žampiony a zbavit je nožiček, potřít je olejem, naplnit nivou a obalit dokola plátkem slaniny. Na pekáči pak pečeme asi 30 minut na 200°C, dokud nejsou žampiony křupavé.

Žampiony plněné tvarohem

Pro přípravu této varianty budete potřebovat žampiony, 250 gramů tvarohu nebo lučiny, 2 stroužky česneku, 25 gramů parmazánu, 2 lžíce pesta, olivový olej, bazalku.

Žampiony omyjte a zbavte nožiček. V misce smíchejte tvaroh, pesto a česnek. Směs naneste na žampiony, každý z žampionů posypte parmazánem, ozdobte trochou pesta a zakápněte olivovým olejem. V zapékací misce pečete na 200°C asi 20 minut, dokud náplň nezezlátne. Bazalku a parmazán můžete dodat i těsně před podáváním.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno