Ať už patříte mezi milovníky kulinářství, nebo vás jen láká představa prostorné designové kuchyně, jistě vás nadchne kuchyň v podkroví. Podkrovní prostory nabízejí esteticky zajímavá řešení, a kuchyně zase díky množství skříněk a spotřebičů variabilitu uspořádání, což je přímo ideální kombinace. Pokud tedy plánujete využít podkrovní prostory, zvažte umístění kuchyně. Při chytrém řešení vám nabídne podkroví velkolepý výsledek.

Kuchyně na míru je pro podkroví ideální

Pokud plánujete kuchyň v podkroví, brzy možná přijdete na to, že mezi běžnými kuchyňskými sestavami si nevyberete. Horní skříňky na zkosené zdi nedrží, a úložných prostorů je bez nich málo. Co s tím? Nejjednodušší je obrátit se na profesionály a nechat si vypracovat řešení na míru. Obzvláště pokud je podkroví nebo prostor pro kuchyni menších rozměrů. Linka vyrobená na zakázku dovede využít funkčně doslova každý centimetr, a designéři jistě najdou i nějaké finty pro využití prostoru pod zkoseným stropem. Sice si za jejich služby připlatíte, výsledek ale při každodenním fungování v kuchyni jistě oceníte.

Vyřešte chytře úložné prostory

Vzhledem k tomu, že na šikmé zdi horní skříňky linky nezavěsíte, budete pravděpodobně potřebovat vyřešit úložné prostory jinou alternativou. Designéři vám jistě nabídnou několik variant, pokud ale chcete kuchyň zařídit vlastními silami, vsaďte klidně jen na jednoduchou alternativu. Tou mohou být například obyčejné police, kterým nevadí ani zkosené zdi, nebo třeba kuchyňský ostrůvek, který je navíc designově zajímavým řešením. Obojí umožní uložit nádobí nebo potraviny, a skvěle oživí image kuchyně.

Nezapomeňte na větrání

V kuchyni, kde se vaří a smaží, je nesmírně důležité také větrání. Pokud je pak kuchyně v podkroví, platí to dvojnásob. Kromě kvalitní digestoře proto neopomíjejte dostatečné množství oken, která pomohou odvést případnou vlhkost, stejně jako i nepříjemný vzduch po vaření z interiéru pryč. Pro jednoduchou manipulaci nad pracovní plochou volte kyvná střešní okna s horním ovládáním.

Myslete na funkční rozvržení kuchyně

Přestože při realizaci podkrovní kuchyně budete jistě intenzivně řešit především vizuální stránku místnosti, nezapomínejte ani na funkčnost. Stejně jako kdekoliv jinde, i v podkroví by měla být kuchyně uspořádána podle funkčních zón, které vám zajistí snadné fungování při vaření i stolování. Obecně bývá v kuchyni rozlišováno celkem pět zón. Zóna mycí, zásobovací, ukládací, přípravná a vařící. Pokud jste praváci, měly by přitom být uspořádány v následujícím pořadí zleva doprava: zásobovací, ukládací, mycí, přípravná, vařící. A to bez ohledu na tvar nebo velikost linky. Pokud uspořádání dodržíte, měli byste dosáhnout funkčního rozvržení a tudíž jednoduchého „fungování“ v kuchyni.

 

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Diskuze, vaše zkušenosti

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.