Gulášová polévka od babičky

Poctivá gulášová polévka, to je jídlo, které sklidí úspěch u rodinného oběda, na stanovačce s přáteli i o krátké pauze v práci, kdy potřebujete rychle zaplnit prázdný žaludek. Pokud chcete ale doopravdy potěšit své chuťové buňky, zapomeňte na sáčkové polotovary. Poctivá gulášová polévka jako od babičky se dělá jedině z poctivých čerstvých surovin.

Gulášovka od babičky s kusy hovězího masa

Na přípravu tradiční a poctivé gulášové polévky budete potřebovat 200 g hovězího masa, 1 cibuli nakrájenou nadrobno, 2 lžíce sádla nebo slunečnicového oleje, 2 lžičky sladké papriky, litr hovězího vývaru, lžíci hladké mouky, sůl, pepř, kmín, majoránku, 2 stroužky drceného česneku a 2 větší brambory nakrájené na kostky.

Přípravu polévky odstartujte zpěněním cibule na jedné lžíci sádla. Následně přidejte maso nakrájené na kostičky a opékejte asi 3 minuty. Maso s cibulkou zaprašte paprikou, rychle promíchejte a zalijte asi polovinou vývaru. Přidejte všechno koření kromě majoránky a v hrnci s pokličkou vařte maso doměkka. Mezitím si v jiném hrnci můžete zpěnit na zbylé lžíci sádla mouku. Až zbělá, zalijte ji zbylým studeným vývarem a rozšlehejte. Jakmile je maso v prvním hrnci měkké, přidejte k němu rozmíchanou jíšku, brambory a česnek. Následně přidejte majoránku a vařte ještě přibližně čtvrt hodiny, dokud nejsou brambory měkké.

Pak už stačí jen naplnit čtveřici talířů a pustit se do toho!

Gulášovka s mletým masem

Pokud vás představa kousků celého masa v polévce neláká a v gulášovce jednoduše hledáte maso mleté, pak si připravte 200 g mletého hovězího a vepřového masa (ideálně 50:50), cibuli nakrájenou najemno, 3 lžičky sladké papriky, sůl, pepř, kmín, 2 stroužky drceného česneku, majoránku, 2 větší brambory a 2 lžíce hladké mouky.

Jako první opět osmahněte cibulku. Pak přidejte mletou papriku, zamíchejte a hned přidejte mleté maso. To pečlivě míchejte a oddělujte od sebe, tak aby vznikly drobné masové kousky. Pak přidejte koření, zalijte vodou nebo vývarem a vařte asi půl hodiny. Pak přidejte bramboryčesnekem a majoránku. Polévku chvíli povařte a zahustěte – moukou s vodou nebo jíškou vytvořenou z mouky a oleje. Vše ještě mírně provařte, a pokud jsou brambory měkké, můžete servírovat.

Falešná gulášová polévka s klobásou

Pokud hovězí ani mleté maso nejsou po ruce, nebo prostě nejste masoví, vystačíte si i s klobásou nebo dokonce párkem. Hodit se vám budou třeba 2 klobásy, 4 brambory, cibule, bujon, pepř, sladká paprika, majoránka, kmín, sůl, 3 stroužky česneku, 4 lžíce oleje a 2 lžíce hladké mouky.

Cibuli orestujeme, přidáme papriku, promícháme a ihned zajileme vodou. Přidáme brambory, bujon, koření a vaříme, dokud brambory nezměknou. Nakonec přidáme na kolečka nakrájenou klobásku, česnek a mouku smíchanou s vodou. Vše 5 minut povaříme a servírujeme.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno