content top

Jak vybudovat rybník

Jak vybudovat rybník

Milujete rybaření, chov ryb a máte vlastní velký pozemek? Pak by se vám možná hodil vlastní rybník. S projektem, stavebním povolením a za asistence těžké techniky dnes žádný problém. Připravte se ale na to, že stavba rybníka není zrovna nejlevnější záležitostí a rybník vyžaduje celoroční občasnou péči. Než začnete budovat rybník Pokud je řeč o klasickém rybníku, nikoliv malé zahradní...

Celý článek

Domácí nudle od našich babiček

Domácí nudle od našich babiček

Milujete špagety, přílohové těstoviny nebo nudlové polévky? Pak už jste si možná všimli, že nejsou nudle jako nudle a ty poctivé domácí od babiček chutnají rozhodně jinak, než ty za pár korun ze supermarketu. Poctivost a kvalitu prostě poznáte už při prvním soustu a poctivost od babičky si jednoduše zamilujete. K přípravě kvalitních a chutných nudlí ale babičku nutně nepotřebujete. Podle tradičního...

Celý článek

Nálev na utopence

Nálev na utopence

Kdo by neznal hospodskou klasiku české studené kuchyně – utopence. Špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu jsou nestárnoucí klasikou, kterou potěšíte přátele při večerním posezení u zlatavého moku, ale třeba i na odpolední gardenparty s drinky. Přípravu utopenců přitom zvládnete s klidem s předstihem a doma, takže jsou ideální pro akce, během kterých již nechcete ztrácet čas s přípravou...

Celý článek

Paella – pravý recept

Paella – pravý recept

Milujete španělskou středomořskou kuchyni? Pak určitě dobře znáte tradiční rýžové jídlo zvané paella, které vyniká svou lehkostí a svěžestí, pestrostí chutí i bohatstvím na živiny. A to dokonce v takové míře, že je paella zařazena na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Historie paelly Toto španělské rýžové jídlo údajně vzniklo mezi zemědělci, kteří si na polích připravovali jídlo...

Celý článek

Jehněčí maso – nejlepší recepty

Jehněčí maso – nejlepší recepty

Nudí vás ty stále stejné recepty ze stále stejných surovin? A už jste vyzkoušeli jehněčí maso? Je mladé, výživné, zdravé i dietní a v neposlední řadě tolik lahodné – ať už v podobě oblíbených žebírek, plátků s omáčkou nebo kousků s vaší oblíbenou směsí. Jehněčí maso Jehněčí maso, tedy maso mladých ovcí, je ideální surovinou pro přípravu dietních či fitness jídel, stejně jako stravy...

Celý článek

Cizrna – výborné recepty

Cizrna – výborné recepty

Hledáte tip na jídlo zdravé nebo neokoukané? Pak vás zcela správně zaujala cizrna. Luštěnina, která si v českých jídelníčcích teprve hledá své stálé místo, vás rozhodně nezklame. Chuťově je podobná žlutému hrachu, dá se připravit na desítky způsobů ve studené i teplé kuchyni a potěší vás vysokým obsahem kvalitních bílkovin, díky kterému je velmi vyhledávaná i mezi...

Celý článek

Marlenka – originální recept

Marlenka – originální recept

Kdo by neznal oblíbený medový dezert, který seženete snad v každé kavárně, cukrárně, supermarketu a dokonce i ve vlacích? Marlenka už si v Česku našla tisíce fanoušků a není se čemu divit – je výborná, trvanlivá, a cenově dostupná. A pokud jste trochu šikovní v kuchyni, můžete si ji dokonce i sami upéct. Jak na to? Poradíme! Starodávný ruský recept Marlenka, jek ji znáte z našich obchodních...

Celý článek

Bulgur – výborné recepty

Bulgur – výborné recepty

Narazili jste při pátracích akcích po nových receptech na bulgur? Pak jste našli skvělou inspiraci na surovinu, která nejen zajímavě a chutně obohatí váš jídelníček, ale skvěle prospěje i vašemu zdraví a štíhlé linii. Bulgur je totiž ideální a zdravá potravina při hubnutí, která vás příjemně potěší jednoduchostí přípravy, přívětivou cenou i zajímavou chutí. Co je vlastně bulgur Bulgur je...

Celý článek

Šťouchané brambory – nejlepší recept

Šťouchané brambory – nejlepší recept

Na šťouchaných bramborách přece nic není – napadá vás možná. Opak je ale pravdou.  I šťouchané brambory můžou být jak nutnou přílohou, tak i gastronomickou bombou, která zastíní všechno ostatní, co na talíři leží. Rozhodně totiž nejsou šťouchané brambory jako šťouchané brambory. A rozdíl není zdaleka jen v přidaných surovinách! Nepodceňte výběr brambor Základem skvělých šťouchaných...

Celý článek

Dukátové buchtičky

Dukátové buchtičky

Letí ve vaší domácnosti sladká jídla? Pak byste určitě měli do jídelníčku pravidelně zařazovat dukátové buchtičky, které milují velcí i malí strávníci. Ať už s krémem, nebo i v jiné neotřelé variantě. Těsto na dukátové buchtičky Dukátové buchtičky dnes můžete snadno koupit již hotové v supermarketu. Daleko lepší jsou ale vždycky ty domácí, z těsta a s láskou pečené. Upéct buchtičky...

Celý článek

Halušky – originální recept

Halušky – originální recept

Marně zrovna přemýšlíte, čím nápaditě nasytíte rodinu při nejbližším obědě či teplé večeři? Co takhle se inspirovat u našich sousedů Slováků? Jejich známé bramborové halušky mají hned několik variant, mezi nimiž si vybere opravdu každý. Navíc jde o jídlo poměrně rychlé, syté a levné, tudíž není nad čím váhat. Co jsou vlastně halušky? S haluškami už jste se jistojistě v životě setkali, a...

Celý článek

Škvarková pomazánka – nejlepší recept

Škvarková pomazánka – nejlepší recept

Co jsou to vlastně škvarky? Zbytky tkání, které zůstanou po vyškvaření tuku z tukové vrstvy zabitého zvířete.  Nezní to nic moc. Chuťově ale zdaleka nejsou nejhorší a řada lidí patří dokonce mezi jejich skalní fanoušky. V kuchyni se přitom dají škvarky využít na mnoho způsobů. Jedním z nich je i škvarková pomazánka, která na chlebu udělá skvělou službu při neohlášených návštěvách i menších...

Celý článek

Katův šleh – nejlepší recept

Katův šleh – nejlepší recept

Máte rádi jednoduchá, rychlá jídla, která mají říz a zasytí? Pak k vašim favoritům jistě patří i katův šleh, oblíbený masový pokrm komunistických restaurací, který můžete kombinovat s hranolky, rýží, těstovinami, chlebem, nebo třeba bramboráčky. Katův šleh z vepřové kýty Zejména pánská část populace obvykle preferuje verzi katova šlehu z vepřové kýty, k jejíž přípravě budete potřebovat...

Celý článek

Pilous černý v bytě

Pilous černý v bytě

Objevil se u vás doma černý brouk s nápadným noscem? Pak nastal čas na deratizaci. Pravděpodobně se u vás totiž zabydlel pilous černý, nebezpečný škůdce na potravinách zejména ve skladech, silech, mlýnech a lidských obydlích. Jak vypadá pilous černý Pilous je nelétavý hnědočerný až černý brouk o velikosti 3 až 5 milimetrů, kterého poznáte podle nápadné hlavy prodloužené v nosec a krátkých tykadel....

Celý článek

Gulášová polévka od babičky

Gulášová polévka od babičky

Poctivá gulášová polévka, to je jídlo, které sklidí úspěch u rodinného oběda, na stanovačce s přáteli i o krátké pauze v práci, kdy potřebujete rychle zaplnit prázdný žaludek. Pokud chcete ale doopravdy potěšit své chuťové buňky, zapomeňte na sáčkové polotovary. Poctivá gulášová polévka jako od babičky se dělá jedině z poctivých čerstvých surovin. Gulášovka od babičky s kusy hovězího...

Celý článek
content top